geschiedenis

Meesterschoen– en zadelmaker Gerben Engbers had van jongs af aan al veel interesse in het herstel van schoenen en zadels. Opgegroeid in een echte “paarden familie” kwam hij al vroeg in aanraking met beschadigde zadels en tuigen. Door het intensieve gebruik van de lederwaren ging er geregeld wat stuk dat vervolgens bij de zadelmaker gerepareerd moest worden. Als dit lederwaar moest worden weggebracht ging Gerben altijd graag mee.

Bij de zadelmakerij aangekomen bewonderde hij de werkzaamheden van de vaklui. Enthousiast aanschouwde hij telkens het reparatieproces. Naarmate Gerben ouder werd leek het niet meer dan logisch dat hij ook dit vak in zou gaan en kwam zodoende uit bij een schoenmakersopleiding in Zwolle.

Vol goede moed begon Gerben aan de schoenmakersopleiding in Zwolle, en niet zonder teleurstelling. Tijdens zijn studie leerde hij de basisvaardigheden van het schoenmakersvak. Deze kennis deed hij niet alleen op in Zwolle, maar ook op zijn stage bij schoenmakerij Kamphuis in Oldenzaal.

Na het succesvol afronden van zijn studie kreeg Gerben snel een baan bij dhr. Rosink van schoenmakerij Flink in Almelo. Hier heeft hij in tien jaar tijd veel kennis en ervaring opgedaan over bijna alles over reparaties en leer.

Het bleef een vaste klant bij Flink echter niet onopgemerkt dat Gerben naast schoenen, ook veel verstand over zadels en tuigen heeft. Klumper Ruitersport vroeg hem daarom of hij geen interesse had om zich meer in het zadelmakervak te verdiepen. Gerben nam deze kans graag aan, en kreeg dankzij Klumper Ruitersport de mogelijkheid om naast zijn werk bij Flink stage te lopen bij Stübben in Krefeld.

Bij Stübben —een bekend en goed merk in de paardenwereld— heeft Gerben het hele traject van het maken van zadels kunnen aanschouwen. Zelf was hij onder begeleiding bezig aan de reparatieafdeling bij Stübben.

Na de ervaringen die Gerben heeft opgedaan bij Stübben besluit hij om zelf bezig te gaan met zadelreparaties. Deze reparaties voerde hij bij hem thuis in de schuur uit. Gestaag bouwde Gerben zijn onderneming op naast zijn werk bij Flink.

Er bleek echter al snel dat zijn schuur te klein was voor alle zadelreparaties. Op dat moment —mei 2006— attendeerde dhr. Oude Luttikhuis hem over een schoenmakerij in Ootmarsum die ter overname vrij kwam. Gerben ondernam meteen actie, de schoenmakerij was precies wat hij zocht. Hier kon hij de schoen– en zadelmakerij goed met elkaar combineren.

Gerben nam ontslag bij Flink om zich vervolgens volledig op zijn schoen- en zadelmakerij te kunnen richten in Ootmarsum. Hier beleeft Gerben dag in en uit veel plezier aan het uitoefenen van zijn vak.

Nog steeds is Gerben de heren Kamphuis, Rosink en Oude Luttikhuis zeer dankbaar voor alle inzet.